Olga Hasenbos
Rotterdam
"het huisje"
praktijk voor haptotherapie/ haptonomisch gesprek

www.hasenboshaptotherapie.nl

Door contact intact

Door contact intact is al jarenlang dé slogan van mijn praktijk voor haptotherapie. Werkend als fysiotherapeut bemerkte ik al spoedig het positieve resultaat, wanneer ik, in plaats van gebruik te maken van technische apparaten, mijn handen voelend bezig liet zijn.

Toen ik dan ook hoorde van een twee jarige opleiding Haptonomie (hapsis= tastzin) was mijn keuze in 1980 snel gemaakt! Ik was blij een betekenisvolle weg te zien, waarin ik werkelijk interesse had.

Mijn eerste lessen kreeg ik van de grondlegger van de Haptonomie, Frans Veldman sr. (1921- 2010), die zich later in  Frankrijk vestigde. Geïnspireerd door de filosoof Maurice Merleau-Ponty borduurde hij voort op het vermogen van de mens om hun tastzin te verlengen. Haptonomie liet me de  zintuigfunctie van de huid en mijn eigen houding  naar de omgeving op een andere manier kennen. Vanaf dat moment integreerde ik de resultaten daarvan in mijn werk als fysiotherapeut.

Daarna deed ik de vierjarige opleiding Haptotherapie aan de Academie in Doorn. Hier leerde ik zoeken naar de therapeutisch verantwoorde toepassing van de Haptonomie. Het affectieve (tot het gevoel sprekende) contact en de empathie (het zich-invoelen in anderen) zijn wezenlijke uitgangspunten.

Samen met cliënten ga ik op zoek naar hun voelende, contactuele mogelijkheden. Vooral de persoonlijkheidsontwikkeling heeft mijn interesse. Ik stimuleer hen verbinding te maken met zichzelf, de ander en de omringende wereld. Deze therapie biedt gereedschap om het leven te begrijpen en het meer vorm en inhoud te geven.

Ons lichaam heeft ons veel te vertellen !